Speciale tekens

Speciale tekens in windows met Keyboard-Shortcuts oproepen

Dit artikel heeft op zichzelf niets met Filemaker Pro® te maken, maar mijn moeder was erg druk met genealogie-boeken schrijven en zij gebruikte daarbij regelmatig speciale tekens om mijlpalen in de levensloop van een persoon aan te geven: ≈ (Doop), ∞ (Huwelijk), † (Overlijden) etc.

Op de MAC heb je veel speciale tekens gemakkelijk beschikbaar, bijvoorbeeld een • is option + 8 en zo zijn er wel meer. Op Windows (waarop mijn moeder werkt) is de • te maken door: alt + NUM0149 in te tikken of het programma character-map te gebruiken ….. op zijn zachts gezegd is dat een beetje omslachtig.

Ik vond op internet het programmatje AutoHotKey, waarmee macro’s voor Windows kunnen worden gemaakt. Je hoeft geen VB oid te leren, alleen een simpele handleiding volgen is alles. De website waar je dit alles kan vinden is: http://www.autohotkey.com/

Je kan die website ook laten voor wat ie is als je genoeg hebt aan snelle toetsen voor deze letters: ∆†∞№°□§€•≤≥®≈±≠© want die lijst heb ik verwerkt in macro die ik voor mijn moeder heb gemaakt en die je hier op de site kan downloaden: HotKeys

De installatie is heel erg eenvoudig: plaats het bestand HotKeys.exe in de map “opstarten” van je startmenu (in Windows7/Vista/2008: C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup ). Daarna is het voldoende om opnieuw in te loggen (maar je mag ook herstarten) en zijn de toetsen meteen beschikbaar. Mocht overigens een van de shortcuts conflicteren met die van een programma waar je inzit, dan wint het programma  …  je maakt dus niks stuk met dit programma.


Top