Encryptie

Encrypt

Functies; Substitute, Base64Encode & Base64Decode

In mij zoektocht naar een manier om gegevens in FileMaker versleuteld op te kunnen slaan, ben ik heel wat verschillende methodes tegen gekomen. Custom Functions, plugins en zelf kant en klare oplossingen. Maar geen van deze voldeedt aan mijn strenge eisen; snel gegevens in tekst- en containervelden kunnen versleutelen … ook in FileMaker Go.

Een tijdje geleden was ik voor de lol de unicode karakter tabel aan het bekijken en liep daar tegen ‘Unified Canadian Aboriginal Syllabics’. Dit is de taal van de Cree indianen in Canada en de Verenigde Staten. Ik moest daarbij meteen denken aan de ‘Code Talkers’*. Dit waren Indianen die in de tweede wereldoorlag door het Amerikaanse leger werden ingezet om berichten snel versleuteld te versturen. Dit idee samen met standaard functionaliteit in FileMaker maakt een eenvoudige en snelle versleuteling van gegevens mogelijk.

Om de gegevens te kunnen versleutelen, hebben we een een sleutel nodig. Op basis van die sleutel wordt dan een tekst genereerd die uit tekens van de Cree wordt opgebouwd. Rest ons nog om de standaard tekens uit onze tekst te vervangen met die van de Cree. Omdat we de sleutel hebben, kunnen wij dit proces uiteraard omdraaien en de versleutelde tekst weer ontsleutelen. Gegevens die in containervelden staan, kunnen wij met de Base64Encode functie omzetten naar tekst waarnaar wij deze weer kunnen versleutelen.

Uiteraard is dit geen waterdicht systeem maar u kunt er wel voor zorgen de doorsnee gebruiker van uw FileMaker oplossing geen toegang tot bepaalde gegevens meer heeft. Net als zoals bij alle andere beveligingssystemen is het uiteraard essentieël dat uw de sleutel op een veilige plek bewaard. U kunt de sleutel ook nog in tweën of meer stukjes knippen en die dan op verschillende plaatsen bewaren.

Succes!

* http://en.wikipedia.org/wiki/Code_talker & http://www.history.navy.mil/faqs/faq61-2.htm

Download bestand Download

Tags:
Top